Vilket träslag ska man ha i en bastu?

När det kommer till att bygga eller renovera en bastu, är valet av träslag en avgörande faktor för att skapa en bekväm och funktionell bastuupplevelse. Det finns flera faktorer att överväga när du väljer träslag för bastupanel och golv. I detta blogginlägg kommer vi att besvara några vanliga frågor om träslag i bastu och ge dig vägledning för att göra det bästa valet.

Vad ska man använda för panel i bastu?

Bastuns panel är den synliga ytan som täcker väggarna och taket. Det är viktigt att välja ett träslag som tål höga temperaturer och fuktighet. De vanligaste träslagen som används för panel i bastu är:

  • Gran: Gran är ett populärt val för bastupanel eftersom den har utmärkt värmeisolering och kan tåla höga temperaturer.
  • Asp: Asp är ett annat vanligt val på grund av sin ljusa färg och förmåga att motstå fukt.
  • Furu: Furu är ett prisvärt alternativ som ger bastun en traditionell känsla. Det är relativt lätt att arbeta med och ger en frisk doft när det värms upp.

Kan man använda furu i bastu?

Ja, furu är ett vanligt val för bastupanel och är helt lämpligt att använda i bastu. Furu har många fördelaktiga egenskaper, inklusive dess förmåga att tåla höga temperaturer och fuktighet. Det är också relativt prisvärt och enkelt att arbeta med, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för dem som vill ha en traditionell bastuupplevelse.

Vad har man för golv i en bastu?

Golvet i en bastu bör vara säkert och bekväm att gå på, även när det är varmt. De två vanligaste alternativen för bastugolv är:

  • Bastulavar: Bastulavar är traditionella träplankor som ligger ovanpå golvbjälkarna. De ger en bekväm yta att sitta eller ligga på i bastun.
  • Klinker eller keramiska plattor: Keramiska plattor är ett hållbart och lättskött alternativ för bastugolv. De tål höga temperaturer och fuktighet och är enkla att rengöra.

Kan man ha plywood i en bastu?

Plywood är inte det bästa valet för bastu eftersom det kan avge farliga ångor när det utsätts för höga temperaturer. Det är viktigt att använda material som är speciellt utformat för bastumiljöer, såsom bastupanel och bastulavar.

Sammanfattningsvis är valet av träslag i bastu viktigt för att skapa en trygg och bekväm miljö. Gran, asp, furu och andra bastuvänliga träslag är utmärkta alternativ för bastupanel, medan bastulavar och keramiska plattor är de bästa alternativen för golv. Undvik att använda plywood och andra material som inte är lämpliga för bastumiljöer för att säkerställa en säker och njutbar bastuupplevelse.

Läs nästa

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.