Bygga eget bastutält - En guide

Att bygga ett eget bastutält är ett spännande projekt för de som älskar bastuupplevelsen och vill ha en portabel bastu att njuta av var som helst. Men hur går man tillväga? Vi kommer att utforska processen steg för steg och ge dig tips om vad du bör tänka på när du bygger ditt eget bastutält.

Hur bygger man ett eget bastutält?

Steg 1: Planera och skissa

Börja med att planera din bastu. Rita en skiss och bestäm dig för tältets storlek och form. Du kan välja mellan olika storlekar beroende på hur många personer du vill rymma.

Steg 2: Material och konstruktion

Välj det bästa materialet för tältduken. Många DIY-entusiaster använder tåligt bomullstyg som är värmetåliga och hållbara. Konstruera ramen med trä eller metall, och se till att den är stabil och säker.

Steg 3: Isolera värmen

En av de viktigaste aspekterna av ett bastutält är att hålla värmen. Använd isolerande material som mineralull eller skumplast för att förhindra värmeutsläpp. Du kan också använda reflekterande folie för att isolera värmen. 

Steg 4: Ventilation och skorsten

För säkerhets skull måste du se till att bastutältet har god ventilation och en fungerande skorsten för att leda ut röken från kaminen. Detta är avgörande för att undvika kolmonoxidförgiftning.

Steg 5: Kamin och eldstad

Välj en vedeldad kamin som passar din bastu. Rostfritt stål är ett populärt val på grund av dess hållbarhet. Placera eldstaden på ett stabilt underlag och se till att den är korrekt isolerad för att förhindra brandrisk.

Vad bör man tänka på?

Säkerhet

Säkerhet är av yttersta vikt när du bygger ett eget bastutält. Se till att följa säkerhetsföreskrifterna för bastubad och användning av vedeldade kaminer.

Underhåll

Ditt bastutält kommer att kräva regelbundet underhåll för att hålla det i gott skick. Kontrollera och rengöra skorstenen och ventilationen regelbundet och se till att tältet är fritt från fukt och mögel.

Vilket material ska det vara på tältet?

Det bästa materialet för tältduken är tåligt och värmetåligt bomullstyg. Det är viktigt att välja ett material som klarar höga temperaturer utan att förlora sin kvalitet.

Vilken kamin ska man välja?

Valet av kamin beror på din personliga preferens och storleken på bastun. Rostfritt stål är ett populärt material på grund av dess hållbarhet och värmetålighet.

Kan man köpa ett begagnat bastutält på blocket?

Ja, det är möjligt att hitta begagnade bastutält på onlineplattformar som Blocket. Men var försiktig och se till att du inspekterar tältet noggrant innan du köper det för att försäkra dig om att det är i gott skick.

Avslutande tankar

Att bygga ett eget bastutält kan vara en rolig och givande upplevelse för dem som älskar bastubad. Om du inte känner dig redo att bygga ditt eget tält, tänk på att du också kan köpa ett bastutält från oss på Bast. 

Vill du veta mer om våra bastutält? Kontakta oss så svarar vi på alla dina frågor!

Läs nästa

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.