Är bastu bra för kroppen?

Bastubad är ett fenomen som sträcker sig tillbaka tusentals år och det har blivit en hörnsten i kulturer över hela världen. Men frågan många ställer är: Är bastubad bra för kroppen? För att svara på det, måste vi förstå de vetenskapliga, fysiologiska och psykologiska aspekterna av bastubad.

Fysiologiska fördelar med bastubad

Förbättrad blodcirkulation

Värmen från bastun får dina blodkärl att vidga sig, vilket leder till en förbättrad blodcirkulation. När blodcirkulationen förbättras, får dina celler och organ mer syre vilket leder till ökad cellaktivitet och bättre organfunktion.

Lindring av leder och muskelsmärta

Bastubad har också visat sig vara effektiva för att lindra muskel- och ledvärk. När musklerna värms upp, slappnar de av och spänningen minskar. Dessutom frisätts endorfiner, kroppens naturliga smärtstillande ämnen, vilket kan hjälpa till att lindra kronisk smärta.

Hudvård

Ett annat fysiskt hälsofördel med bastubad är dess effekt på huden. När du svettas i bastun, öppnas porerna på huden och svettningen hjälper till att skölja bort orenheter och döda hudceller. Resultatet är en friskare, renare och mer lysterfylld hud.

Psykologiska fördelar med bastubad

Förutom fysiska fördelar, ger bastubad också flera psykologiska fördelar.

Minskad stress

Stress är en stor del av många människors liv idag. Att sitta i en bastu kan hjälpa dig att slappna av och varva ner. Värmen från bastun främjar avslappning och förbättrar sömnkvaliteten.

Ökat välbefinnande

Bastubad kan också öka ditt allmänna välbefinnande. Känslan av värme, renhet och avkoppling kan bidra till att förbättra ditt humör och minska ångest.

Vad säger forskningen om bastubad?

Vetenskapliga studier har börjat bekräfta de hälsofördelar som folk har hävdat att bastubad erbjuder i årtusenden.

En studie publicerad i JAMA Internal Medicine 2015 fann att regelbundna bastubad kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och förlänga livslängden. Det finns även studier som tyder på att bastubad kan hjälpa till att minska risken för Alzheimers och demens.

Hur länge bör man sitta i bastu?

Hur länge du bör sitta i bastun beror på din personliga komfort och hälsotillstånd. Generellt rekommenderas 15-30 minuter, men det kan variera från person till person.

Är det bra att basta varje dag?

Att basta varje dag kan vara fördelaktigt för vissa, men det är inte lämpligt för alla. Personer med vissa medicinska tillstånd bör rådgöra med sin läkare innan de börjar med daglig bastubad.

När ska man inte basta?

Gravida kvinnor, personer med vissa hjärtkonditioner och de med högt eller lågt blodtryck bör rådgöra med sin läkare innan de tar ett bastubad. Det är viktigt att lyssna på sin kropp och inte överanstränga sig i bastun.

Sammanfattning

Bastubad kan erbjuda en mängd olika hälsofördelar, både fysiska och psykiska. Men som med allt annat i livet, är det viktigt att balansera och att lyssna på sin egen kropp. Det viktigaste är att njuta av upplevelsen och ta tid att slappna av och ta hand om din kropp.

Läs nästa

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.